Infoavond REZ


B en W besteden Enkhuizerzand aan

Door Paul Gutter15-9-2014, 23:20 (Update 15-9-2014, 23:33)

ENKHUIZEN – De gemeenteraad van Enkhuizen stelt tijdens de vergadering op dinsdag 7 oktober de gunningscriteria voor de herontwikkeling van het Enkhuizerzand vast. Daarna ligt de verantwoordelijkheid voor de gunning en aanbesteding echter volledig bij een selectiecommissie en tot slot bij het college van burgemeester en wethouders.

De raad krijgt dus niet, zoals destijds bij het Sociaal Medisch Centrum in de Vijzelstraat het geval was, aan het einde van het aanbestedingstraject nog de ’schijnkeuze’ van twee projectontwikkelaars voorgeschoteld.

Dat kwam maandagavond naar voren tijdens de informatiebijeenkomst over het raadsvoorstel dat op 7 oktober voorligt. Dit behelst een analyse van de belangrijkste risico’s die de gemeente loopt bij de herontwikkeling, en de gunningscriteria die de gemeente gaat hanteren bij de aanbesteding. Politici konden hier verduidelijkende vragen over stellen.

Plannen van ontwikkelaars moeten in ieder geval voldoen aan de minimumeisen die de gemeenteraad stelt. Zo niet, dan vallen ze direct af. Marktpartijen die daarentegen meer bieden dan op een specifiek punt geëist wordt, kunnen hiermee extra punten scoren en die scores worden meegenomen in de eindafweging.

Niet reëel

Hoewel in de minimumeisen is opgenomen dat er na herontwikkeling geen gemeentelijke exploitaties meer mogen zijn, liet de gemeente al doorschemeren dat dit voor het Recreatiebad Enkhuizerzand niet reëel geacht wordt. Wel verwacht de gemeente van de projectontwikkelaar jaarlijks een substantiële bijdrage in de exploitatie van het bad, waar dan uiteraard ook bezoekers van het recreatiepark gebruik van mogen maken. Hoe hoger dit bedrag, hoe hoger de score voor de ontwikkelaar op dit onderdeel.

Een andere heel belangrijke eis aan ontwikkelaars is dat zij maximaal 200 vakantiehuisjes mogen bouwen op een terrein van acht tot tien hectare. Raadslid Michèl de Jong (Nieuw Enkhuizen) vroeg niettemin hoe wordt omgegaan met ontwikkelaars die komen met een ’fantastisch plan’, maar alleen als ze 230 huisjes mogen neerzetten. Daarover was projectleider Martin Stolwijk echter klip en klaar. ,,Die vallen af.’’

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: