Beantwoording vragen LQ op ‘puinruimdagen’


download
1. Wij zouden willen weten hoe deze wijze van hulpverlening in groepsverband – waar je als individu je hele hebben en houwen op tafel moet leggen – zich verhoudt met de wet op de privacy?

Als met je hele hebben en houwen op tafel leggen wordt bedoeld dat er in groepsverband besproken wordt wat de in inkomsten, schulden en uitgaven zijn: dat gebeurt juist niet tijdens de bijeenkomst.
Tijdens de bijeenkomst wordt de basis voor een goed geordende administratie uitgelegd. De deelnemers gaan daarmee aan de slag. Dit gebeurt zonder dat de inhoud van de administratie wordt besproken. Dit wordt van te voren uitgelegd. Het is ook niet toegestaan om vragen te stellen over persoonlijke situaties.

2. Vindt de wethouder net als wij dat de schuldhulpverlening met termen als puinruimdag (terwijl het maar een middagje is) en puinruimbijeenkomst niet goed in de steigers is gezet?

Sinds 2011 biedt PLANgroep in de gemeente Enkhuizen workshops “puinruimen” aan. In mei/juni 2012 liep het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening fors op. In plaats van het aantal uur van PLANgroep op te hogen zijn er maatregelen ingevoerd om de wachtlijst te beperken en op te lossen. Eén van deze maatregelen is het verplicht volgen van een workshop puinruimen. U bent hierover in de raadsbrief van 19 juni 2012 geïnformeerd.
Het invoeren van de verplichte workshops heeft een aantal voordelen:
– Door het op orde brengen van de administratie kunnen klanten sneller de schuldhulpverlening in stromen. De inkomsten, uitgaven en schulden zijn bekend.
– PLANgroep hoeft minder uren in te zetten voor het ordenen van de administratie.
– De map met administratie moet bij elke afspraak met PLANgroep worden meegenomen.
Wij vinden dat de bijeenkomst puinruimen een meerwaarde heeft voor schuldhulpverlening.
De term puinruimen is een veel gebruikte naam voor dit soort activiteiten van schuldhulpverleners. Wij zullen in onze informatie over schuldhulpverlening de term “puinruimdag” wijzigen in “workshop puinruimen” 

3. Moet er niet worden uitgegaan van maatwerk in plaats van groepswerk?

Maatwerk betekent niet dat alle hulpverlening individueel dient plaats te vinden. Juist het ordenen van de administratie kan goed in groepsverband plaats vinden.
Voor het merendeel van de hulpvragers is de bijeenkomst puinruimen een goede oplossing voor het probleem. Is een hulpvrager niet in staat de bijeenkomst bij te wonen, bijvoorbeeld door straatvrees, dan wordt samen met de klantmanagers van het Zorgloket naar een andere oplossing gezocht. Zo kan MEE worden gevraagd om samen met een klant de administratie op orde te brengen.

4. Moeten inwoners die van de schuldhulpverlening gebruik willen maken uitgesloten worden omdat ze niet in groepsverband hun hele hebben en houwen kwijt willen?

Dit ligt genuanceerder dan hier gesteld, zie hiervoor ook het antwoord op vraag 1.
Als hulpvragers hun administratie op orde hebben, mag dit ook worden getoond

, ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: