Mondelinge vragen ‘puinruimdagen’


images

Tijdens de commissievergadering (17-02-2014) heeft Cor Westerveld namens Lijst Quasten onderstaande naar voren gebracht.                                                           De wethouder kon geen antwoorden geven en de beantwoording zal schriftelijk naar ons toe komen.

Vragen over schuldhulpverlening

Onlangs wees een onderzoek uit dat dementerende mensen in West-Friesland het beste af zijn in Enkhuizen. Dat doen we dus goed en een compliment daarvoor aan onze wethouder en ambtenaren is dan ook op zijn plaats, meent Lijst Quasten.

Heel anders is het volgens ons met de Schuldhulpverlening gesteld in Enkhuizen. Inwoners die zich aanmelden voor de schuldhulpverlening krijgen een brief. Je moet eerst gebruikmaken van de puinruimdag zoals dat genoemd wordt. Dat is dan een workshop die je bezoekt en waar je in groepsverband inzicht moet geven in je financiële huishouding. Je hele hebben en houden moet je dus blootgeven en delen met mede-inwoners die de workshop bezoeken.
De workshop duurt een middag in de brandweerkazerne.

Lijst Quasten vindt de term puinruimdag nou niet bepaald respectvol overkomen naar de inwoners die zich hebben aangemeld voor hulp. Wij kunnen ons voorstellen dat inwoners van Enkhuizen beginnen te steigeren als ze het woord puinruimdag lezen in de brief.

Voor veel mensen is het al een grote stap om hulp aan te vragen en de drempel wordt alleen maar groter als ze lezen dat ze hun problemen met stadgenoten moeten gaan delen. Als ze niet naar de puinruimbijeenkomst komen, wordt hun aanvraag voor schuldhulpverlening beëindigd.

Mensen die schrikken van deze onsympathieke ‘ uitnodiging ‘ en naar de gemeente bellen, lezen in de ‘uitnodiging’ dat als zij niet naar de workshop komen, zij geen recht (meer) hebben op schuldhulpverlening

Lijst Quasten heeft vier vragen aan de wethouder: 

1. Wij zouden willen weten hoe deze wijze van hulpverlening in groepsverband – waar je als individu je hele hebben en houwen op tafel moet leggen – zich verhoud met de wet op de privacy?

2. Vindt de wethouder net als wij dat de schuldhulpverlening met termen als puinruimdag (terwijl het maar een middagje is) en puinruimbijeenkomst niet goed in de steigers is gezet?

3. Moet er niet worden uitgegaan van maatwerk in plaats van groepswerk?

4. Moeten inwoners die van de schuldhulpverlening gebruik willen maken uitgesloten worden omdat ze niet in groepsverband hun hele hebben en houden kwijt willen?

, , ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: