Op de rem


3067 WMO FL

Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook wethouders uit onder meer Den Haag, Groningen en Almelo stellen dat invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)  per 2015 schier onmogelijk is. Uitstel lijkt onontkoombaar, nu er een impasse is tussen gemeenten en kabinet.

Het inmiddels veel te korte tijdpad tot aan de invoeringsdatum en de aanhoudende en nog steeds voortdurende onduidelijkheid over de condities waaronder gemeenten de WMO moeten gaan uitvoeren, maken een zorgvuldige invoering van de wet in de ogen van de gemeenten onmogelijk.De zorgen  van de gemeenten worden in de Tweede Kamer breed gedeeld. Deze debatteert in de eerste week van februari met staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA).  Het VNG-bestuur heeft namens de gemeenten vorige week vrijdag aan het kabinet laten weten dat het onverantwoord is om de WMO onder de huidige voorwaarden uit te voeren. 

Mede op het verzoek van Keijzer(CDA)  komt er  naast het kamerdebat – voor 20 februari – een hoorzitting waarin de vaste Kamercommissie van VWS zelf van onder meer gemeentekoepel VNG, Wmo-raden en wethouders uit het land wil horen wat zij van het wetsvoorstel WMO vinden. Zij wil uit eerste hand horen waarom gemeenten tegen de huidige voorwaarden hebben gestemd en waarom voor (handje vol). De informatie kunnen de Kamerleden benutten bij hun schriftelijke inbreng op de wet, die op 20 februari moet worden aangeleverd. Als de beantwoording vanuit het kabinet – waar al snel vier weken overheen gaan – de Kamer tevreden stelt, kan een datum worden geprikt voor plenaire Kamerbehandeling. Vervolgens is de Eerste Kamer aan zet.

Uitstel is de meest verstandige optie,. De verantwoordelijkheid liggen bij kabinet en Tweede en Eerste Kamer. Gemeenten zijn niet meer aan zet. Er liggen twee loodzware adviezen: dat van een meerderheid van de gemeenten die zegt dat het nu onverantwoord is om de wet in te voeren, en het advies van de Raad van State waarin het kabinet invoering per 2015 wordt ontraden.  Gemeenten zijn de lagere overheid en als Den Haag ervoor kiest door te denderen en in te stemmen met deze wet, moeten we hem uitvoeren, maar dat is echt onverantwoord. Het gaat niet om de aanleg van een snelweg, maar om de zorg aan vele kwetsbare burgers. Als het kabinet snel de budgettaire kaders verruimt , de afspraken met verzekeraars wettelijk borgt en regie op de decentralisaties gaat voeren, de persoonlijke verzorging alsnog aan gemeenten toewijst én de decentralisatie van langdurige zorg uitstelt zou er nog en opening kunnen zijn, maar dat lijkt schier onmogelijk.

 

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: