Zorg? Welke zorg?


A S O C I A AL….
Patiënten van wie de medische behandeling in een ziekenhuis klaar is, zouden eigenlijk in een verpleeghuis moeten aansterken. Maar door strengere regels mogen ze daar niet meer naar toe.

Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels waardoor het lastiger is om een indicatie te krijgen. Volgens de nieuwe regels moeten patiënten ernstiger ziek of meer hulpbehoevend zijn voor ze in aanmerking komen voor een plek in een verpleeghuis. De twee lichtste categorieën patiënten konden al niet meer in verpleeg- of verzorgingshuizen terecht.

Daar is per 1 januari een derde categorie patiënten bij gekomen. Ook de tijdelijke overbruggingsperiode in een verzorgingshuis voor mensen die nog wat moeten aansterken voordat ze weer naar huis kunnen, is afgeschaft.

Patiënten zonder indicatie moeten na behandeling in het ziekenhuis naar huis, waar ze het dan moeten redden met mantelzorg en thuiszorg. Maar volgens artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen kan niet iedereen zomaar naar huis, bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn en geen mantelzorgers hebben.

In sommige ziekenhuizen zijn daardoor wachtlijsten voor de uitplaatsing van patiënten ontstaan of langer geworden. Er zijn ziekenhuizen die daardoor geen nieuwe patiënten kunnen opnemen. Andere ziekenhuizen houden zich strikt aan de regels en sturen de patiënten zonder indicatie gewoon naar huis.

In sommige gebieden zijn de problemen opgelost in overleg met verpleeghuizen. Die bieden bijvoorbeeld logeerbedden aan die door patiënten per dag gehuurd kunnen worden.

Verpleeghuizen spelen verder in op de situatie door het openen van ‘zorghotels’. Ze bieden dan kamers aan voor een paar dagen waarvoor de patiënten wel zelf moeten betalen. Andere zorgaanbieders leveren patiënten die wel naar huis gaan, thuiszorg op afroep. Ook voor die extra thuiszorg moeten patiënten zelf betalen.

, ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: