betoog 1e termijn rapport Rekenkamercommissie transitie Jeugdzorg


Lijst Quasten heeft met belangstelling kennis genomen van het rapport van de rekenkamer en de daaropvolgende presentatie waarbij er wat meer verduidelijking mogelijk was.

Waar Lijst Quasten zich al langere tijd ernstige zorgen en ook wel boos over maakt is dat in feite ook in dit rapport duidelijk wordt dat de gewenste overheveling van de jeugdzorg door Den Haag onzorgvuldig, te snel gaat, barst van de onduidelijkheden en dat we grote risico’s lopen.

Er zijn zoveel onduidelijkheden en zorgen rondom de Jeugdwet, dat de kans levensgroot is dat het kabinet opnieuw op een ‘muur’ stuit in de Eerste Kamer. Dat bleek ook weer tijdens het twee dagen durende debat in de Tweede Kamer over de Jeugdwet. Toch wordt aan gemeenten opgelegd om  uiterlijk 31 oktober de transitiearrangementen  te overleggen. Dat is gewoon kolder.

Onze zorgen zijn  groot, heel groot.

Wat is er bijvoorbeeld allemaal nog onduidelijk?

1 .de precieze inhoud van de overheveling

2.de budgetten

3. waarborg mbt de continuïteit en kwaliteit van de zorg

4.hoe voorkomen we  dat gemeenten op de stoel van de zorgverleners gaan zitten, en bepalen voor welke hulp een gezin in aanmerking komt?

5. hoe voorkomen we dat het gemeentelijke kasboekje prioriteit krijgt boven de nodige hulp?

6. hoe voorkomen we  dat wij als gemeenten specialistische hulp onthouden omdat deze wellicht te duur is.

7. hoe voorkomen we de knip tussen psychiatrische en somatische hulp?

In een paar andere settings heb ik de wethouder voorgelegd  dat wij als Lijst Quasten vinden dat de gemeenten in de regio in plaats van samen op te trekken en veel tijd, geld en energie te steken in een proces waarvan we nog niet eens weten wat er nu uiteindelijk uit moet komen rollen, een streep in het zand moet trekken en in verzet dienen te komen.

De streep zou wat ons betreft moet zijn dat er verzet aangetekend wordt tegen de uitvoering van deze overheveling op de wijze waarop deze nu voorligt en nog niet eens een WET is.

Lijst Quasten vraagt u hierbij dan nogmaals dringend of u bereid bent  om zich namens de gemeente aan te sluiten bij dit verzet  of niet en of u bereid bent om uw collega wethouders daarin ‘mee te nemen’.

Een andere kwestie die in het rapport aan de orde kwam is dat wij als gemeente Enkhuizen  niet tevreden zijn over het functioneren van het Centrum Jeugd en Gezin.

Waar die ontevredenheid dan zit is ons volstrekt onduidelijk. Heeft dit te maken met  de voorkant, achterkant  oftewel de front of backoffice of misschien wel (en daar kan ik me sowieso in vinden) het eigenaardige aanbod in thema-avonden?

Wij zouden graag  verduidelijking willen van de wethouder waar die ontevredenheid inzit en nog belangrijker, welke stappen worden ondernomen om het CJG wel naar tevredenheid te laten opereren.

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: