Schriftelijke vragen Reorganisatie Omring


Enkhuizen, 5 september 2013

Betreft: Tarieven huishoudelijke verzorging/Omring

Geacht college,

Vandaag (5 september 2013) bericht het NHD dat de Omring Thuisservice van plan is het mes te zetten in de organisatie. Hierbij  worden tijdelijke contracten niet verlengd , wordt er gekort op kantoorpersoneel en als zure kers op de ingestorte taart is men voornemens de ‘vaste’ thuiszorgmedewerkers20% te korten op hun salaris wat zou neerkomen op een salaris van €8,00 per uur.. Met name het laatste  is iets waar wij ontsteld over zijn. Het is al eerder bij thuiszorgorganisaties in den lande voorgekomen dat het personeel overdrachtelijk gesproken het mes op de keel kreeg door ofwel ontslagen te worden ofwel om salaris in te leveren en is wat Lijst Quasten betreft kort en wel gezegd schandalig.

Wij hebben altijd gedachte dat de Omring een solide(thuiszorg) organisatie was die ook na een analyse uit 2012, in staat bleek om 4 jaar op rij voor hetzelfde tarief, de bedrijfsvoering op orde te hebben, maar komen dus van een koude kermis thuis. De voorgenomen korting staat wat ons betreft ook in schril contrast met de uurtarieven die gemeenten afdragen  voor de 2 categorieën huishoudelijke verzorging aan de organisatie.

Lijst Quasten is er beducht voor dat er een situatie zal gaan ontstaan die we niet zouden moeten en kunnen aanvaarden namelijk dat de(vaste contract) thuiszorgmedewerkers die ontslagen worden als zij niet akkoord gaan met de korting op het salaris  als ZZP’ers in Alphahulp constructies vluchten of zelfs in de bijstand terechtkomen (mits de partner geen inkomen heeft)  en als ‘tegenprestatie’ voor dit vangnet dan hetzelfde werk moeten gaan verrichten zonder uitzicht tegen bijstandsinkomen. Daarbij vinden wij het te gek voor woorden dat De Omring in navolging van meerdere thuiszorgorganisaties elders in het land, voornemens is om hun ‘vaste’ medewerkers een dergelijk wurgcontract voor te schotelen. Dat is gewoon ongehoord slecht werkgeverschap.

In januari 2013 heeft de gemeenteraad van Enkhuizen met nog 20 andere gemeenteraden voor de periode van twee jaar de basistarieven  (HH! €21,00 HHII €25,20 per uur) in een gezamenlijke aanbesteding vastgesteld. Deze tarieven gelden voor alle zorgpartijen die Huishoudelijke verzorging aanbieden en Omring is zoals we allemaal weten de grootste speler in het veld.

 Onze vragen:

1.     1.  Heeft de Omring Thuiszorg de ontstane situatie (inmiddels) gemeld bij de 21 gemeenten en dus ook Enkhuizen die thuiszorg inkopen van deze organisatie?

2.      2. Bent u met ons van mening dat deze ontwikkeling niet strookt met de eerdere analyse over de bedrijfsvoering van thuiszorgorganisaties, en in dit geval specifiek de Omring als grootse speler in het veld?

3.     3. Bent u voornemens  namens Enkhuizen en/of in regionaal verband op zeer korte termijn tekst en uitleg te vragen aan de Omring en daarbij uit te spreken dat korten op salaris van thuiszorgmedewerkers ongehoord is ?

4.     4. Kunt u aangeven hoeveel uren de gemeente Enkhuizen op het totaal inkoopt bij de Omring als het gaat om HHI en HHII?

5.     5. Als de Omring haar reorganisatieplannen met deze heftige gevolgen voor de medewerkers doorzet, overweegt het college dan stappen ?

6.      6.Kunt u aangeven waar het college denkt dat ‘het verschil’ tussen de door gemeenten bruto uurtarieven en de aangekondigde 20% korting op het salaris  van de thuiszorgmedewerkers naartoe zal vloeien?

Wij zien uw schriftelijke beantwoording met belangstelling tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Lijst Quasten

S.A.Quasten

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: