PACT VAN WEST-FRIESLAND


West-Friesland

 

Lijst Quasten heeft grote bedenkingen bij het nieuwe plan van de gezamenlijke colleges in de regio om allerlei metingen en onderzoeken te laten doen om van daaruit een uitvoeringsprogramma op te stellen om West-Friesland tot de top 10 van de aantrekkelijkste regio’s te laten worden.

Natuurlijk zijn wij niet tegen versteviging en verbeteringen in (regionale) samenwerkingsverbanden, maar het bevreemd ons wel asl je naar de hele rits gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsverbanden kijkt en waarin vanuit de gemeentebesturen ook vertegenwoordigers zijn in onder andere Algemene Besturen.

Je mag toch veronderstellen dat deze zelf wel in kaart hebben hoe je zaken kunt verstevigen, beter kunnen  samenwerken, waar de sterke maar ook zwakke punten liggen en waar er sprake is van overlapping?  Wat ons betreft heb je daar geen (dure) onderzoeken voor nodig en zeker niet als het allemaal nogal vaag blijft wat er nu precies onderzocht gaat worden.

Wat zijn de definities voor aantrekkelijkheid, waar is de ambitie van  ‘in de top 10 komen’ nu eigenlijk op gebaseerd en hoe realistisch is dat dan? Waarom komt er geen duidelijkheid over wat er nu precies gemeten wordt met de nulmeting die dus al gaande is?  Waarom heeft de portefeuillehouder de cijfers niet paraat hoeveel dit gaat kosten behalve dat dit binnen het budget past? En als er dan al een uitvoeringsprogramma wordt opgesteld, is er nog helemaal geen zicht op de financiën die daarmee gemoeid zullen zijn. Dat zijn wat ons betreft toch wel cruciale vragen.

Wat ons betreft kan je pas een ambitie neerleggen als je weet waar je staat.

Wat ons niet ook niet erg zint  is  dat de gemeenteraden pas nu in stelling worden gebracht en duidelijk is dat de trein vorig jaar al is gaan rijden en een nulmeting al in gang is gezet en de colleges de raden niet hebben gevraagd enige input te leveren over de onderwerpen die dan eventueel geschikt zouden zijn.

In het voorstel wordt dit als volgt verwoord :’ Wij realiseren ons dat uw raad geen inbreng of betrokkenheid heeft gehad bij de totstandkoming van dit Pact. Wij zijn dit proces gestart met de colleges en hebben gaandeweg het Pact vormgegeven. De colleges hebben vanaf het begin voor ogen gehad dat het Pact door de raden wordt vastgesteld. Reden hiervoor is dat voor het echt realiseren van de ambities, brede steun, ook die van de gemeenteraden noodzakelijk is.’

Dat tijdens het debat de portefeuille aangeeft dat of de raad nu wel of niet dit Pact en alles wat daar omheen hangt en voor nodig is steunt, er hoe dan ook toch doorgegaan wordt.                                   Wij vragen ons dan af wat de waarde van een gemeenteraad als hoogste orgaan dan eigenlijk is.

Dat de portefeuillehouder tot 3x aan toe de vragen vanuit de commissie niet beantwoordde met betrekking tot de kosten van deze onderzoeken  en  bij aandringen vanuit Lijst Quasten om dit alsnog te doen, deze het antwoord schuldig bleef is ook niet echt sterk. Die beantwoording hebben wij (schriftelijk) nog tegoed. Het kan niet zoals in het voorstel en de bijlage staat dat het binnen het budget past zonder daar een duidelijk prijskaartje aan te hangen. Dat iets ‘uit kan’, wil nog niet zeggen dat je het moet doen. Met budgetten hoor je afwegingen te maken of dit voor een bepaald doel ingezet moet worden en wat je dan  verwacht als resultaat.  Wat ook nog meespeelt is dat het onduidelijk is of het budget dat men voor ogen heeft alleen is voor de onderzoeken en opstellen van een uitvoeringsprogramma, of dat men al rekening heeft gehouden met eventuele kosten om daadwerkelijk zaken te realiseren en dat er al een onderzoek loopt waar al geld aan uit is gegeven en we dus niet weten hoeveel.

Kortom: Die Pactvoorstel  is niet iets waar Lijst Quasten enthousiast over is of kan zijn.

http://enkhuizen.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=549125/type=pdf/Pact_van_Westfriesland_-_een_regionale_ambitie_-_RaadsVOORSTEL.pdf

http://enkhuizen.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=549142/type=pdf/Pact_van_Westfriesland_-_een_regionale_ambitie_-_BIJLAGE_-_PACT.pdf

 

 

 

 

, , ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: