ALLE MAATREGELEN, AFSPRAKEN EN INSPANNINGEN TEN SPIJT…


Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is in 2011 met ruim een derde gestegen.

In totaal belandden dat jaar 3100 comazuipers onder de 25 jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, achthonderd meer dan in 2010. Deze verontrustende cijfers zijn afkomstig van VeiligheidNL. Het aantal gevallen van alcoholvergiftiging was van 2007 tot 2010 juist redelijk stabiel. De stijging in 2011 komt vooral op het conto van jongeren van 15 tot en met 19 jaar. In 2010 ging het om 1200 jongeren, in 2011 waren dit er 1900. Tussen 2002 en 2011 is het aantal comazuipers in deze categorie vervijfvoudigd.

Niet alleen het aantal alcoholvergiftigingen nam in 2011 toe, het aantal ongevallen waarbij alcohol in het spel is steeg eveneens. Ging het in 2010 nog om 3200 ongevallen, een jaar later waren dat er 4100, een stijging van 28%

Vorig jaar april werd al bekend dat het aantal comazuipers onder minderjarigen in 2011 was gestegen. Het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde meldde toen dat 762 kinderen met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp belandden. Dat was een stijging van ruim 11% ten opzichte van 2010.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in grote meerderheid in met het verhogen van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht van 16 naar 18 jaar. Sinds 1 januari is het bezit van alcohol voor jongeren onder de 16 jaar strafbaar. De grote vraag is of we  binnen, zeg maar een jaar, een significante daling zullen zien in de cijfers naar aanleiding van de  nieuwe Drank en Horecawet.

Afspraken met scholen, verenigingen, sportclubs, horeca, convenanten met vooral horeca, voorlichtingscampagnes op scholen, ouders bewust maken van de gevaren van oogluikend toestaan dat er gedronken wordt, openings/slutingstijden horeca, aanpak zuipketen, controles op verkooppunten, mystery buyers, jeugdartsen die in de media veelvuldig hun terechte zorgen hebben uitgesproken, werkelijk alles is ingezet de laatste jaren en het lijkt er helaas op dat het een averechts effect heeft.

comazuipen

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: